Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Emotionaalisesti kuormittava työ voi olla mitä vain. Jokainen on tunteiden tuntemisen intensiteetissä ja viriämisessä yksilö. Mikä yhdelle on kevyesti ohimenevä tilanne, voi se toiselle olla pidempäänkin emotionaalisesti kuormittavaa.

Kyse on isosta kokonaisuudesta, johon vaikuttaa niin persoonallisuutemme, herkkyytemme, kulkemamme tunne-elämän matka, traumataustamme, oppimamme tunne- ja palautumisentaidot kuin työyhteisössä koetun emotionaalisen turvallisuuden taso.

Selvää kuitenkin on, että voimakas tunnepiikki on hermostolle aina yksi luontainen kuormitustekijä, josta keho on ohjelmoitu myös palautumaan mm. mielihyvän tunteiden, sosiaalisen jakamisen, kanssasäätelyn, syvän unen ja itseilmaisun – luovuuden, liikkeen, kirjoittamisen kuin puhumisenkin kautta.

Jos tunnepiikkejä toistuu tiheään ja etenkin, jos emotionaalisesti paineistettu tilanne jatkuu pitkään, tapahtuu emotionaalista kuormittumista. Tunteet ja olot kapeutuvat tai junnaavat paikoillaan, ihmiset ja asiat ärsyttävät, olo voi olla lamaantunut ja aikaansaamaton, uni katkeilevaa ja ajatus harhailevaa.

Työtehtävästä riippumatta työ voi kokemuksena tuntua emotionaalisesti kuormittavalta. Oli kyse sitten asiakaspalvelusta tai fyysisestä rahtarin työstä.

Perinteisesti esiintymistyössä jännitys voi olla oksennukseen asti vievää tai sosiaalityössä saadut hyökkäävät asiakkaan tunteen purkaukset pelottavat oman turvallisuuden puolesta. Terveydenhuollossa ja auttamistyössä kuullut asiakkaiden koskettavat tarinat ja niiden edessä kokemamme riittämättömyys surettaa tai esimiestyössä epävarmuus päätösten edessä voi viedä yöunet.

Vaikka ajatusten tasolla olisimmekin työstä irti ja liikkuminen on palauttanut kehoakin, emotionaalinen kuorma voi kaivata vielä purkamista. Oman kokemuksen jakaminen ja siinä kuulluksi tuleminen, erilaiset itseilmaisun keinot, kehosta tunteen purkaminen liikkuen tai myönteisen kosketuksen kautta auttaa tunteiden vapautumiseen meistä.

Kun emotionaalinen kuorma on suurta tai pitkään jatkunutta, tarvitsemme usein toista ihmistä kuuntelijaksi.

Yksin ei kukaan meistä pelkästään pärjää.

Lue myös nämä

Blogi

Ovatko tunnetaidot loputonta säätelyä?

Blogi

Ovatko tunnetaidot loputonta säätelyä?

Kypsynyt katkeruus voi toimia ponnahduslautana omien rajojen ilmaisuun

Blogi

Kypsynyt katkeruus voi toimia ponnahduslautana omien rajojen ilmaisuun