”Miksen mä sanonu siinä niin?” ”Miksen mä puolustanu rajojani?” ”Miksi mä senkin asian toin esiin?” Ootko sä joskus harmitellut sanomisiasi tai tekemisiäsi jälkeenpäin? Ihmetellyt, että miten ohi menneessä tilanteessa tulikin toimittua ihan omia arvojaan vastaan. Hep, niin täälläkin!

Hämmennys on olo, mikä hetkeksi heittää pasmat sekaisin. Se herää meissä ennakoimattomissa ja äkillisesti itsellemme oudolla tavalla menevissä tilanteissa. Toisten hämmentävien kysymysten tai pyyntöjen edessä. Toisen röyhkeältä tuntuvan rajan ylittämisen jälkeen. ”Kai sä nyt tän voit?” ”Etkai sä siitä suuttunu?”

Saatamme olla uuden edessä ja ehkä kovasti haluta näyttää pystyvyyttämme ja tietämystämme esimerkiksi ammatillisesti. Hämmentyneinä eteen astuneista odotuksista toimimme ensimmäisen impulssin ohjaamana. Siihen ei aina tietoiset arvovalinnat tai periaatteet ehdi mukaan.

Hämmennyksen tarkoitus kuitenkin alunperin on juurikin antaa aikaa ymmärtää tapahtunut. Ottaa hetken aikalisä, tunnustella kokemaamme ja punnita vaihtoehtoja. Vaikka vain puoli minuuttia ennen reagoimista.

Hämmennyksessä olemme hetken tyhjän päällä, vailla selkeää suuntaa miten edetä tai mihin tarttua. Koska hämmennys on kokemuksena niin kovin hauras ja haavoittavaltakin tuntuva, toimimme usein mitenkuten äkkiä keksimmekään päästäksemme siitä eteenpäin. Aikuisina emme halua useinkaan jäädä neuvottomiksi, vaikka se totta olisikin. Silloin toimimme usein hädän ja pelon ohjaamina.

Jotta saisimme enemmän vakautta ja rauhaa valintaamme, fokus kannattaa kääntää ulkopuolen odotuksista ja tilanteista itseemme. Tulla jollain tavalla enemmän yhteyteen itsemme kanssa.

Esimerkiksi näin:
1. Huomaa, että aa, tässä on nyt mua hämmentävä hetki. Eipä hätää!
2. Hengitä sisään – kutsu itsesi oman sisäisyytesi äärelle. Ei ole kiire.
3. Kerro toiselle esim. – odotapa, mä hetken mietin tätä- tilanne on mulle uusi ja haluaisin tunnustella tätä hetken- nyt oon vähän hämmennyksissä ja tartten hetken aikaa
7. Jos kaipaat enemmän tilaa miettiä asiaa, sano palaavasi asiaan myöhemmin ja sovi siihen aika.

Mitä sä koet hämmennyksen hetkillä? Mikä niissä sua tukee?

Lue myös nämä

Pienen lapsen isot tunteet tarvitsevat vahvaa kantajaa

Blogi

Pienen lapsen isot tunteet tarvitsevat vahvaa kantajaa

Blogi

Lapsen kehitystehtävään kuuluu olla kesken – harjoitella itsesäätelyä, aikuisten tukemana

Blogi

Lapsen kehitystehtävään kuuluu olla kesken – harjoitella itsesäätelyä, aikuisten tukemana