Sairaanhoitaja, LTTO Mari Holmberg: Tunteita sanoittamalla voi tukea koko perhettä kriisin kohtaamisessa

Kun hoitaja uskaltaa sanoittaa ääneen lapsen ja perheen tunteita, lapsen lisäksi usein vanhemmat huokaavat, että just noin, lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osastolla työskentelevä sairaanhoitaja, LTTO Mari Holmberg kertoo.

Kun lapsi sairastuu syöpään, se on kriisi koko perheelle.

Millainen kriisi, se riippuu muun muassa perheen aiemmasta kokemusmaailmasta ja elämäntilanteesta.

Perheen huoli on joka tapauksessa valtava. Ahdistus ja pelko. Neuvottomuus. Viha.

– Aikuinen saattaa tilanteessa olla ihan yhtä hädissään kuin lapsikin ja toimia sen mukaisesti, kertoo sairaanhoitaja, Lasten tunnetaito-ohjaaja Mari Holmberg.

Oma olemus vaikuttaa valtavasti – sanoittaminen tukee tunteiden tunnistamista

Holmberg on työskennellyt yhdeksän vuotta lasten ja nuorten veri- ja syöpäsairauksien osastolla. Työssään hän on havainnut, miten pienellä potilaskohtaamisiin voi tuoda turvaa ja tukea kriisin keskellä kamppailevalle perheelle.

– Oma olemus on ensimmäinen asia, jolla voi tuoda turvaa ja luottamusta tuntemiseen. Kun hoitaja uskaltaa sanoittaa ääneen tunteita, se usein helpottaa ja tukee koko perhettä. Lapsen lisäksi usein vanhemmat huokaavat, että just noin, Holmberg kertoo.

Mitä kaikkea perhe onkaan elämässään kokenut ennen kuin he astuvat sairaalan ovesta sisään, vaikuttaa merkittävästi myös hoitotyön tekemiseen.

– Lähtökohtaisesti sairaanhoitajat koodataan ajattelemaan, että jos ihmisellä on vaiva, siihen annetaan lääkettä tai tehdään toimenpide, ja vaiva on hoidettu. Oman ymmärryksen kasvattaminen tunteista ja tarpeista niiden takana on avannut ihan uudenlaisen oven perheiden maailmaan. Koen, että voin kohdata ja hoitaa niitä perheitä nyt paremmin, Holmberg kertoo.

Tunteet voivat tukea tai vaikeuttaa hoitotyötä

Syövän hoito on Suomessa maailman parasta, ja koko perhettä koskevan kriisin kohtaamiseen ja tukemiseen sairaaloissa on viime vuosina kiinnitetty paljon huomioita.

Kussakin kohtaamisessa ammattilainen on aina samalla myös omine kokemuksineen ja tunteineen, elämäntilanteineen.

– Se, miten hoitaja selviytyy perheen tuskasta, riippuu hoitajan omista kokemuksista ja siitä, miten hän kohtaa omia tunteitaan, Holmberg sanoo.

Toisinaan voimavarat tunteiden kohtaamiseen ovat vähissä meissä itse kussakin. Silloin keinoiksi nousevat herkästi suomalaisten ehkä yleisimmät ja toisinaan myös ainoat perityt taidot tunteiden kanssa: vähättely, mitätöinti tai kieltäminen.

– Perheet aistivat hirveän herkästi sen, onko toi hoitaja nyt sellainen, jolle voin kertoa tämän asian. Kestääkö se sen. Ja jos perheellä on sellainen olo, että ei se kestä, niin ei ne sitten kerro. Silloin ne asiat jäävät sisälle ja tuovat uudenlaisia ongelmia ja vaikeuttavat yhteistyötä.

Kokemukset hoidosta ja kohtaamisista sairauden aikana jättävät jäljen

Holmberg vahvisti omia tunnetaitojaan Lasten tunnetaito-ohjaajakoulutuksessa. Hän oli jo aiemmin opiskellut pitkän psykososiaalisen tuen koulutuksen ja ollut mukana rakentamassa Suomessa ainutlaatuista psykososiaalisen tuen mallia osastolleen.

Holmberg kokee, että omien tunnetaitojen kehittämisen ja omaan tunnehistoriaan tutustumisen ansiosta hoitosuhde perheiden kanssa on paljon syvempi, luottamuksellisempi ja avoimempi.

– Perheet kertoo avoimemmin omista asioistaan ja ovat kiitollisia vinkeistä esimerkiksi lapsen tunteiden sanoittamisesta, mitä he voivat ottaa suoraan käyttöön myös omassa arjessaan, ei pelkästään sairaalassa.

Tunteiden huomioiminen, niiden salliminen ja tukeminen vaikuttavat myös lapsen ja perheen myöhempään elämään, Holmberg uskoo.

– Lapset saattavat alkaa käydä sairaalakokemuksiaan läpi vasta vuosien päästä. Jos hoitohenkilökunnan tunnetaitoihin ja hankalien tunteiden kohtaamiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota, vältyttäisiin ehkä monelta isolta ongelmalta myöhemmin, Holmberg toteaa.

LTTO-koulutuksen mukaisen lopputyön, eli tunnetaitoryhmän vetämisen harjoittelun, Holmberg teki yhdessä toisen LTTO-opiskelijan, eli Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen lapsiperhekoordinaattori Pia Ilveksen kanssa. Syntyi tunnetaitoryhmä syöpää sairastavien lasten sisaruksille. Uusia tunnetaito-ryhmiä eri tavoin syövän koskettamille perheenjäsenille on luvassa vielä nyt keväälle ja syksylle Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kautta.

Holmberg aloittaa nyt keväällä myös Tunne & Taidan vierailevana kouluttajana terveydenhuollon tunnetaitokoulutuksissa.

 

Lue myös nämä

Kun toivo ja pelko ovat aina läsnä – ammattilaisten omat tunteet lasten erikoissairaanhoidossa

Artikkelit

Kun toivo ja pelko ovat aina läsnä – ammattilaisten omat tunteet lasten erikoissairaanhoidossa

Kouluttajamme Mari Holmberg Turun Sanomien haastattelussa – ”Kun omia tunteitaan osaa tunnistaa ja säädellä, on helpompi välttää hallitsemattomia tunteenpurkauksia”

Meistä mediassa

Kouluttajamme Mari Holmberg Turun Sanomien haastattelussa – ”Kun omia tunteitaan osaa tunnistaa ja säädellä, on helpompi välttää hallitsemattomia tunteenpurkauksia”

Mari Holmberg

Mari Holmberg