Yhteyttä ja tunnetaitoja yli eristyksen – se onnistuu!

Poikkeusaika on saanut monet kuntoutusalan terapeutit ja opettajat kysymään, voiko tunnetaitoja tukea ja oppia etäyhteyksien kautta. 

Tunnetaitoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, mutta miten kokemuksellista, vuorovaikutteista oppimista voi tukea etäyhteyksen avulla?

Tätä pohdittiin paljon myös Tunne & Taidassa maaliskuun puolivälissä, kun poikkeustila esti kaiken lähikontaktiopetuksen.

Tunne & Taidassa vaihtoehdoksi nousi muokata muutamassa viikossa kaikki käynnissä olevat pitkät Lasten tunnetaito-ohjaajakoulutukset (LTTO) ja tilauskoulutukset toteutettavaksi online-yhteyksien kautta.

Pohdittavaksi nousi erityisesti se, miten koulutusten emotionaalinen turva, kokemuksellisuus ja yhteys synnytetään nyt uudella tavalla.

– Tämä on vaatinut paljon myös opiskelijoilta. Monelle kynnys osallistua online-koulutukseen on ollut suuri, samoin pettymys ja suru siitä, että paljon odotetut lähiopetuspäivät estyivät. Me kouluttajatkin surimme sitä todella. Olemme saaneet kuitenkin itsekin yllättyä, että todella, kyyneliin asti koskettuminen tapahtuu ruudunkin välityksellä – tunneyhteys voi syntyä! Tunne & Taidan perustaja, LTTO-koulutuksen kehittäjä Anne-Mari Jääskinen kertoo.

Huumori yhdistää, kun yhteydet pettävät

Se aamu aloitettiin hammaspesun kuvilla.

Ensimmäiset Lasten tunnetaito-ohjaajakoulutuksen online-koulutukset pidettiin huhtikuun alussa, kun Helsingissä viime syksynä aloittanut koulutusryhmä pääsi harjoittelemaan tunnetaitojen ohjausta toisilleen.

Jännitys oli melkoista, puolin ja toisin. Voimmeko saavuttaa online-koulutuksissa samaa kokemuksellisuutta, yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta kuin lähikontaktiopetuksissa?

Online-yhteyksien serverit olivat tuolloin hurjan kysyntäpiikin keskellä, ja yhteydet tökkivät aamulla pahasti.

Ryhmän yhteinen Whatsapp-ryhmä muodostui tärkeäksi tueksi: syntyi yhteinen kokemus odottelusta, turvasta, yhteisestä tunnetaitojen tosiharjoittelusta tämänkin mylläkän keskellä.

Ja sitten joku totesi, että nythän ehtii pestä hampaat! Whatsappin ilmestyi muitakin kuvia aamutouhuista – naurua ja iloa, että tässäkin ollaan, yhdessä.

Ensimmäisten online-koulutuspäivien jälkeen yksi opiskelijoista totesikin: ”Ihana huomata, että jakaminen, inspiroituminen, liikuttuminen, yhteenkuuluvuus kaikki mahdollistui näin etänäkin.”

Satuhierontaa, draamaa ja oppia tunnetaitojen tukemisesta etäyhteyksien kautta!

Myös Satuhieronnan ja draaman menetelmiä opeteltiin heti online-yhteyden kautta: ”Draama-osio oli huippu. Draaman menetelmiä voin hyödyntää monin tavoin ohjaajuudessani. Pöytäteatteri, ylösnostattava puhe ja kehukuja tulevat ehdottomasti käyttöön. Tunneprosessin etenemisen kuvaamisessa voisin käyttää draamaa soveltaen pienillä lapsille.”

Satuhieronnan jokainen osallistuja sanoi vievänsä osaksi omaa työtään. Päivä oli koskettava, kiinnostava ja innostava – uutta taas opittiin!

Rohkeasti kokeilemaan – kokemuksesta syntyy oppia muillekin!

Etäkoulutusten kautta opiskelijoille on jo kertynyt kokemusta tunnetaitojen tukemisesta etäyhteyksien kautta.

Se on rohkaissut lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia ottamaan opittua heti käytäntöön, Anne-Mari Jääskinen riemuitsee.

“Tämä on mun paras työpäivä ikinä! <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3”

Näin totesi eräskin LTTO-opiskelija, joka rohkaistui ohjaamaan tunnetaitoja etänä 8. luokkalaisille nuorille mielenterveyttä, stressiä ja renotutusta käsittelevällä tunnilla.

“Mulle välittyi alkutunnista se jännitys ja ihmettely, uteliaisuus ja sit kun sain noita kuvia niin lämpö ja yhteys ja ihmettely ja mietteliäisyys.”

“Wau! He oikeesti teki tän.”

– Moni LTTO-ohjaaja ja ohjaajaopiskelija onkin jo rohkaistunut etäohjaamaan tunnetaitoja omassa työympäristössään, ja tätä haluamme todella tukea laajemminkin myös ihan erillisellä koulutuksella, Anne-Mari Jääskinen iloitsee.


Tietoa tulevista koulutuksista – tilaa Tunne & Taidan uutiskirje! 

Liittyessäsi saat “Näin tuet lasta tunnereaktiossa” -minioppaan.


Syksyllä alkavat LTTO-koulutukset – ilmoittaudu mukaan! 

HELSINKI 10.9.2020-17.9.2021 Lisätiedot ja hakuohjeet Helsingin seudun kesäyliopisto >

ROVANIEMI 14.9.2020-15.9.2021 Lisätiedot ja hakuohjeet Lapin kesäyliopisto >

TAMPERE 9.11.2020-24.11.2021 Lisätiedot ja hakuohjeet Tampereen kesäyliopisto >

Koulutusten lähiosiot järjestetään tarpeen vaatiessa online-opetuksena.