Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen
Kun kehon ja mielen viestit ovat ristiriidassa
Kuinka usein mielen ja kehon tahtotila onkaan ristiriidassa!
Miten usein haluaisimme jaksaa, tehdä, hoitaa tai viilata vielä vähän ja miten usein silloin kehomme ja hermostomme jo kuiskii, ehkä huutaakin lepoa. Taukoa, palautumista, hoivaa tai kannattelua.
Voi olla vaikeakin erottaa, mikä juuri nyt olisi se parhaiten kokonaisuutta palveleva valinta.
Olisiko nyt hyvä haastaa itseä, puskea yli mielihyvähalujen? Sinnikkyyshän on myös sitä, että vähän ylittää itseään – sietää epämukavuuden tunnetta sekä kehossa että mielessä. Tietäen, että juuri tämä palvelee pitkällä tähtäimellä.
Sitä voimakkaampi ja pidempään kestävä on dopamiinipiikki – ja sitä kautta mielihyvän kokemus – mitä pidemmän ponnistelun tulos mielihyvä ja saavutus on. Voimakkuus kasvaa, jos mielihyväänsä on vielä malttanut viivyttää. Ollut syömättä sitä suklaata, vaikka se pöydällä onkin lojunut. Tai jaksanut treenata, vaikkei aina olisi huvittanut. Ollut avaamatta somea, vaikka käsi jo puhelinta kohti kurkottikin. Niin tutkimukset kertovat.
Jos taas itseään on jo pitkään puskenut ylittämään omia jaksamisen rajoja ja jos inhimillisyys tekemisestä on ollut suorittamista lempeyden sijaan, voi ehkä olla jo hellittämisen paikka. Silloin haasteen kohteeksi tulee kehon kestävyyden sijaan ennenkaikkea mieli.
Miten sietää halua itsessä tekemättä sille mitään? Vastaamatta impulsseihin, joita nousee. Miten sietää tehtävän tai suorituksen kesken jättämistä? Miten tyytyä ja iloita riittävän hyvästä lopputuloksesta, vaikka pipetillä olisi voinut hioa aikaansaannosta vielä vaikka kuinka?
Näihin hetkiin ei ole poppakonsteja. On vain sinä ja mielihalusi. Rajasi. Yhteytesi itseesi. Tapasi kuunnella itseäsi, tulkita kehosi ja mielesi viestejä. Olla lempeä ja tarvittaessa jämäkkä. Olla aikuisena sisäiselle lapsellesi. Sille, joka välillä tahtoo yli äyräiden.
Ei ole oikeita tai vääriä tapoja. On vain valintoja, joita teemme parhaalla tietämyksellämme ja jaksamisellamme. Välillä toistemme tukemana.
Ole kehosi ja mielesi viesteille valpas, mutta älä sokea. Uskalla kyseenalaistaa itseäsi ja olla puolellasi silloinkin, kun se on halujasi vastaan.