“Tunnetaitotyöskentelystä hyötyy koko ryhmä” Onnea Hämeenlinnasta valmistuneille Lasten Tunnetaito-ohjaajille!

Viime viikolla Hämeenlinnassa, Hämeen Kesäyliopistolla koettiin pirskahtelevan iloisia tunnelmia, kun joukko kasvatusalan ammattilaisia valmistui vuoden pituisesta Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutuksesta.

Mukana oli niin opettajia, lastentarhanopettajia, toimintaterapeutteja kuin muitakin lasten kanssa työskenteleviä ammattilaisia, jotka kukin vievät tunnetaito-ohjaamisen työkaluja omaan työhönsä ja omiin lapsiryhmiinsä.

Lapsiryhmässä on tunteiden ilmaisun sallivuus lisääntynyt lapsilla, lapset ovat olleet vapautuneita ja innostuneita.

Onnea siis myös ohjaajien työpaikoille ja ennenkaikkea lapsille – saatte upeiden ammattilaisten tarjoamaa tunnetaitotyötä osaksenne ja hyödyksenne! Tunnetaitotyöskentelystä hyötyy nimittäin koko ryhmä – tunteista aletaan puhua avoimemmin, ryhmässä viihtyminen usein kasvaa, itsesäätely kehittyy lapsen kokoisin askelin, konflikteja osataan ratkaista yhteisten sanojen kautta sujuvammin, myötätunto toisia kohtaan näkyy ryhmän toiminnassa ja usein aikuisetkin lapsen ympärillä pysähtyvät tunteiden äärelle. Ennenkaikkea, lasten itsetunto näyttää vahvistuvan, kun lapsi alkaa hoksata omaa arvokkuuttaan ja ihanuuttaan!

Syvimmälle sydämeen jäi viimeisen tunnetaitokerran loputtua poika, (6.lk) joka ei tosiaankaan koskaan intoile koulunkäynnistä. Hän kääntyi ovelta takaisin ja mutisi: ”Olishan tää voinu edes jouluun asti jatkua.”

Viimeisellä lähiosiojaksolla nähtiin ja kuultiin koskettavia lopputöitä, kokemuksia siitä, mitä tunnetaitoryhmässä voidaan lapsille opettaa ja miten tunnetaitojen äärelle pysähtyminen vaikuttaa myös ohjaajaan itseensä. Lasten kokoisia oivalluksia, oppimisia ja yhteyttä toistemme kanssa tasavertaisina, tuntevina ihmisinä.

“Ensimmäisen ja viimeisen (10) ryhmäkerran välillä oli suuri ero. Ne lapset, jotka kömpivät aluksi jännittyneinä patjoilleen parhaiten tuntemansa kaverin viereen, tulivat viimeisellä kerralla jutellen ja hilpeinä sisään, köllähtivät rennosti lattialle ja luottivat ryhmän turvallisuuteen.

Ne kaverit, jotka eivät saaneet ensimmäisillä kerroilla sanaa suustaan, osasivat lopussa kertoa tunteestaan, nimetä sen, kuvailla sitä ja nauraakin sille. He uskalsivat katsoa toisia silmiin ja koskettaa toisia hellästi, kertoa mikä saa iloiseksi, mikä pelottaa ja mikä jännittää.”

Luokanopettaja

Ilo ylimmillään Hämeenlinnassa 22.11.2017

Hyvät tunnetaidot ovat onnellisen elämän perusta. Tunnetaitoja pitäisi opettaa koulussa, tai oikeastaan jo neuvolassa tuleville vanhemmille.”

Palautteita koulutuksesta:

“Ehdottomasti paras ja merkittävin koulutus, missä olen koskaan ollut! Mukaanlukien viiden vuoden yliopisto-opinnot ja lukuisat hyödyllisetkin täydennyskoulutukset.”

“Voin suositella koulutusta ihan kaikille! Ymmärrys itsestä ja ympäröivästä maailmasta vahvistuu ja syventyy.”

“Koulutus vie mukanaan. Siitä saa voimaantumista itselleen ja paljon työkaluja omaan työhön.”

“Toivoisin kaikille mahdollisuuden tähän matkaan.”

“Oma tunnekehoyhteys vahvistuu ja siitä saa itselleen vahvan perustan, johon tunnetaito-ohjaajana voi tukeutua.”

“LTTO-koulutus oli parasta, mitä olen elämässäni kokenut. Löysin itseni ja opin tunnistamaan, sietämään ja ilmaisemaan tunteitani. Suosittelen koulutusta lämpimästi, mutta siihen on oltava valmis panostamaan ja itsensä laittamaan likoon. Aikaavievä koulutus, mutta antaa moninkertaisena kaiken rakkautena takaisin!”

“Tunnetaito-ohjaajakoulutuksen antia ei voi mitata millään, niin arvokasta se on. Vaikuttaa koko elämän hyvinvointiin. Tarvitsee myös omaa panostusta paljon.”

“Matkaopas Anne-Mari on ihana ja turvallinen. Koulutus todella on rahan arvoinen ja enemmänkin!”

“Tämä koulutus pitäisi olla kaikkiin terveys- ja sosiaalialan koulutuksiin kuuluva.”


Lasten Tunnetaito-ohjaajakoulutus on vuoden kestävä ammatillinen
täydennyskoulutus (40op). Koulutuksessa kuljetaan kahta rinnakkaista linjaa: oma tunnematka itseen ja omien tunnetaitojen kehittäminen sekä ammatillisen tiedon ja kokemuksen kartuttaminen lasten tunnetaitojen ohjaajana ja lapsen tunne-elämän kehittymisen ymmärtäjänä.

Koulutuksia järjestetään ympäri Suomea. Lue alkavista koulutuksista tästä linkistä.

Tunnetaitoryhmässä lapsi pääsee kokemaan voimaantumista sen kautta, että oppii itsestään ja tunteistaan ja ennenkaikkea toimimaan tunteidensa kanssa.