Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen, Kuvat Anne-Mari Jääskinen
Tukea kriisitilanteiden käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa – 8 keinoa vahvistaa turvaa
Turvan vahvistaminen lasten ja nuorten arjessa on aina tärkeää, mutta etenkin kriisitilanteissa ja kriisiuutisoinnin keskellä, kuten nyt.
Ajatuksemme on vahvasti Viertolan koulun oppilaiden, opettajien ja heidän perheidensä luona. Voimakkaissa ja nopeasti kulminoituneissa kriisitilanteissa sosiaalinen media usein täyttyy tunteita herättävästä materiaalista. Lapset ja nuoret ovat hetkessä perillä tapahtumista. Lapsen olo voi olla uutisoinneista hätääntynyt ja hämmentynyt, vaikkei hän sitä sanallisesti ilmaisisikaan.
Kun turvallinen maailma järkkyy ja mielen täyttävät järkytys ja pelot, aikuisen läsnäolo sekä turvakokemuksen vahvistaminen ja olon vakauttaminen helpottaa oloa.
Kurkkaa listaamamme kahdeksan keinoa lisätä turvaa ja vakautta lasten ja nuorten kanssa niin kouluissa, päiväkodeissa kuin missä muussa tahansa ryhmässä ja toiminnassa, kun turvan kokemus on järkkynyt.
Jokainen näistä keinoista tukee myös sinua aikuinen ja ammattilainen. Mikä tuntuisi sopivalta keinolta ottaa lähipäivinä vahvemmin toimintaanne mukaan?
Joukkoon kuuluminen, yhdessä puuhastelu, arjen rytmi, toistuvat kehollisen rauhoittumisen hetket kuin luovakin olojen ilmaisu vahvistavat ja jäsentävät oloa. Ryhmässä yhteissäätelyn merkitys korostuu.
Aina kannattaa myös luoda toivoa tulevaan ja ympärillä olemassa olevaan turvaan.
Olemme avanneet ja konkretisoineet kutakin kohtaa alla oleviin kuviin, toivottavasti ne tukevat.
Muistathan myös auttavat puhelimet ja chatit:
MLL:n lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) ma–pe kello 14–20 ja la–su kello 17–20.
MLL:n vanhempainpuhelin (p.0800 92277) ma–ti kello 10–13 ja 17–20, ke ja pe kello 10–13 ja to kello 14–20. Myös chat.
Mieli ry:n kriisipuhelin 09 2525 0111 auki ympäri vuorokauden.
Sekasin-chat nuorille ma-pe 9–24, la-su 15–24.
MLL:n ohjeet asian käsittelemisestä lasten ja nuorten kanssa
Miten puhua lasten ja nuorten kanssa väkivaltauutisista?