Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen
Tunnetaitojen harjoittelu on monien taitojen summa
Mitä kaikkea tunnetaitoihin sisältyy? Miten isosta paketista tunnetaitojen harjoittelussa onkaan kyse?
Tunnetaidot voidaan jakaa tietoisen tunneprosessin- ja käsittelyn eri osiin: tunnistaminen, sietäminen, säätely, ilmaisu, käsittely ja purku sekä voimaantuminen.
Isommassa kuvassa tunnetaitojen harjoittelu on kuitenkin kimppu monia taitoja, jotka liittyvät olennaisesti tunteisiin ja siihen, mitä ja miten tunnemme ja mitä teemme sille kaikelle, mitä kohtaamme itsessämme ja ympärillämme.
Siksipä nämä kaikki kulkevat aina mukana puhuttaessa tunnetaidoista ja etenkin harjoiteltaessa niitä.
Tunnetaitojen harjoittelu on myös tietoisuustaitojen oppimista
Yksi taidoista on tietoisuustaidot, eli kyky ja halu olla tietoinen itsessä tapahtuvasta niin kehon, mielen kuin tunteidenkin tasolla. Mitä minussa nyt tapahtuu? Millainen on yhteyteni tuntevaan kehooni? Miten voin olla tämän kanssa reagoimatta heti impulsseihin, joita se nostattaa? Olla vain ja tutkia, ihmetellä, aistia ja sallia.
Ajattelutaidot, rajaamisen taidot ja tarvetietoisuus
Yksi taidoista on ajattelutaidot ja sisäinen puhe, jolla vaikutamme mielemme kautta tunteisiin. Raakummeko korppikotkan lailla vai nostammeko itseämme ja toisiamme riikinkukon loistoon? Painammeko alas vai nostammeko ylös? Menemmekö ajatusmyllyymme mukaan, vai kykenemmekö välillä myös kyseenalaistamaan ja stoppaamaan sen?
Tarvetietoisuudella ja -taidoilla sekä rajaamisen taidoilla voin johdattaa itseni tutkimaan mitä tarvitsen tämän tunteeni alla ja miten sen ilmaisen, miten voin tyydyttää tarpeeni? Keneltä pyydän ja mitä? Entä mitä voin pyytää itseltäni?
Mitä rajaan pois ja mitä sillä mahdollistan elämääni? Miten tämä kaikki vaikuttaa tunteisiini ja olotiloihini? Entä miten tuo toinen voi, mitä hän tarvitsee?
Vuorovaikutus- ja kohtaamistaidot osana tunnetaitojen harjoittelua
Entäpä sitten vuorovaikutus- ja kohtaamistaidot? Puhutaan myös sosioemotionaalisista taidoista. Miten rakennan yhteyttä välillemme omalta osaltani? Miten rakennan emotionaalista turvaa ja kuuntelen sinussa, minussa, meissä ja välillämme tapahtuvaa arvostavasti?
Itsemyötätuntotaitoja tarvitaan etenkin hankalissa ja haastavissa tilanteissa ja tunteissa. Kun elämä ei ole pelkkää svengiä, on arvokasta olla itselle ystävä ja tuki.
Nähdä, että parhaani olen tehnyt, näillä voimavaroillani juuri nyt. Tai että joo, mönkään meni, mutta hienosti yritin – huomenna uusi päivä! Itsemyötätunto- ja rajataidot tukevat myös kuormittavissa painetilanteissa. Miten rohkenen höllentää ja sanoa ei ottamatta itseeni muiden pettymyksiä tai odotuksia?
Itsesäätelytaidot ja omien tunteiden ilmaiseminen
Entäpä sitten itsesäätelytaito – miten säätelen tunteitani, olojani ja pidän huolta voimavaroistani? Tiedänkö, mikä minua voimaannuttaa ja mikä kuormittaa? Osaanko kuljettaa itseäni sopivasti viriämisen ja palautumisen välillä, toimien oman oloni säätimen haltijana?
Millaiset ovat ilmaisutaitoni? Panttaanko vai uskallanko ilmaista? Osaanko tarvittaessa myös suodattaa sitä, mitä ilmaisen niin, etten kaada kaikkea muiden päälle?
Miten osaan tehdä itseäni tukevia valintoja rakentavasti? Osaanko erottaa mielihalun syvemmästä tarpeesta? Merkkilaukun tarpeesta tulla hyväksytyksi?
Melkoinen kimppu taitoja! Välillä osa taidoista tuntuu kuin tippuvan käsistämme arjen myllerryksessä ja välillä kimppu on vahva ja uhkea. Sellaista elämä on.
Miltä sun tunnetaitojen kimppu näyttää just tänään? Mikä taito tuntuu vahvalta, mikä taas ehkä on vähän nuupallaan ja tarttisi kastelua?